Har Norge en firedagersuke?

Mann som går i garasje og snakker i telefonen med et firetall bak seg
 

Norge har sin første storskala pilotstudie på 4 dagers arbeidsuke i 2024 sammen med andre europeiske land som en del av 4 Day Week Global sine globale pilotprosjekter.

✅ The Rework leder Norges første pilotstudie på firedagers arbeidsuke i 2024

✅ Studiet gjøres i tett samarbeid med 4 Day Week Global

✅ Oppstart for prosjektet er august/september 2024

 

Norges reise til en firedagers arbeidsuke

 I takt med den globale bevegelsen mot en kortere arbeidsuke tar Norge i 2024 et betydelig skritt mot et mer bærekraftig arbeidsliv.

The Rework AS, med gründer Sarah Uldal i spissen, skal i tett samarbeid med 4 Day Week Global lede første norske pilotstudiet på en firedagers arbeidsuke, som har fått navnet 4 Day Week Norge.

Dette initiativet representerer et viktig bidrag til den internasjonale diskusjonen om arbeidslivets fremtid.

En firedagersuke basert på forskning og utprøvd metodikk

The Rework er en pådriver for et paradigmeskifte i norsk arbeidslivet. Målet er å skape et arbeidsliv som gir rom for fleksibilitet, autonomi og frihet, med en overbevisning om at det å ta vare på folka alltid vil lønne seg for bedriften. Med nysgjerrighet utfordrer og endrer vi etablerte normer og standarder for å gjøre arbeidslivet til et friskere og finere sted å være. Dette er også grunnen til at vi nå går sammen med 4 Day Week Global for å være pionerer på firedagersuke i Norge.

4 Day Week Global sin forskning fra andre land dokumenterer nemlig at en reduksjon i arbeidsmengde kan føre til lavere turnover, økt produktivitet, og bedre helse og trivsel blant de ansatte. Dette får stor positiv betydning, både for individet, familien, bedriften, og i et samfunnsperspektiv. 

 
Dette prosjektet understreker viktigheten av internasjonalt samarbeid og kunnskapsdeling i jakten på et mer bærekraftig og tilfredsstillende arbeidsliv for alle.
 

Hvordan en firedagers arbeidsuke kan hjelpe Norge med å forebygge mental helse-utfordringer


Tallene som beskriver tilstanden til mental helse i norsk arbeidsliv idag er illevarslende.

  • Psykiske lidelser utgjorde nesten 1,9 millioner tapte dagsverk per kvartal i 2023 (Nav, 2023).

  • Denne diagnosegruppen øker jevnt og utgjør i dag 25 % av det totale legemeldte sykefraværet.

  • 27 % melder at de ønsker å slutte i jobben for å forbedre balanse mellom jobb og privatliv (Randstad, 2023).

Et konkurransefortrinn i et presset arbeidsmarked

Arbeidsgivere melder om vanskeligheter med å rekruttere i et presset arbeidsmarked, og 7/10 opplever store utfordringer ved å tiltrekke seg rett kompetanse (Simployer, 2023).

Det er også høye kostnader knyttet til rekruttering og turnover. Undersøkelser viser at én turnover potensielt kan koste tilsvarende 1,5 årslønn for arbeidsgiver, hvis man innberegner tapt arbeidstid og kostnader ved ny rekruttering og opplæring.

Bedrifter som har gått over til en firedagersuke melder om svært stor interesse ved utlysning av ledige stillinger. Mindre bedrifter som ikke nødvendigvis kan bruke lønn for å tiltrekke seg talenter, melder om at firedagersuken er deres måte å hevde seg i konkurransen om den rette kompetansen mot større bedrifter.

Selskapet PanzerGlass i Danmark meldte om at deres rekrutteringstid gikk ned fra 18 til 8 uker etter at de gikk over til en firedagers arbeidsuke

 

Dette er Norges første pilotstudie på firedagers arbeidsuke

Høsten 2024 starter Norges første pilotstudie på firedagersuken. I august/september starter planleggingsfasen hvor pilotdeltakerne får veiledning og støtte fra The Rework og 4 Day Week Global.

Dette inkluderer live webinarer på norsk, og tilgang til 4 Day Week Global sin plattform hvor bedrifter vil få tilgang til metodikk, maler, guider, FAQ og artikler for å lære, forbedre og implementere.

Målet ved å innføre en redusert arbeidsuke i Norge er å redusere arbeidstiden med 20 % for pilotdeltakerne ved hjelp av 4 Day Week Global sin 100-80-100™-metodikk. Det betyr; 100 % lønn, mot 80 % av normal arbeidstid, mot 100 % produktivitet.

Tett fulgt av forsker underveis

Rundt juletider går planleggingsfasen over i en ny pilotfase hvor firedagersuken praktiseres i bedrifter. Denne vil vare i 6 måneder, og her vil de norske bedriftene få testet planene sine i praksis, og få optimalisert sin firedagersuke.

Underveis blir pilotdeltakerne på firedagersuke fulgt av nasjonale og internasjonale forskere som skal dokumentere effekten av en kortere arbeidsuke på de ansatte og bedriften, og sikre at også Norge kan bidra til den globale statistikken på fire dagers arbeidsuke.

 

Et felles mål for Norges firedagers pilotstudie

Initiativet om å teste ut 4-dagers arbeidsuke også i Norge er ikke bare relevant for det norske markedet, men også som en del av den bredere globale diskusjonen om fremtidens arbeidsliv. Ved å dele erfaringer og resultater fra pilotstudiet, bidrar norske bedrifter aktivt til en internasjonal bevegelse som ønsker å omdefinere hva det vil si å jobbe. Dette prosjektet understreker viktigheten av internasjonalt samarbeid og kunnskapsdeling i jakten på et mer bærekraftig og tilfredsstillende arbeidsliv for alle.

Hvis du eier eller jobber i en bedrift som ønsker å være en av de første deltakerne i pilotstudien til 4 Day Week Norge, eller ser etter muligheter for å redusere din arbeidstid, så kan du lese mer om det norske pilotstudiet her. Du kan også ta kontakt med Norges eneste 4 Day Week Global partner, Sarah Uldal, her.

Finn ut mer om 4 Day Week Global og deres arbeid her.

Vil du få artikler som dette direkte i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for ukentlige oppdateringer, og siste nytt innen moderne arbeidsliv og firedagersuke.

Forrige
Forrige

#9: Alt om firedagersuke

Neste
Neste

Hvordan øke produktiviteten i 4-dagers arbeidsuke